Marcel_bg.jpg

FotoHeiligeAuto4Rome is in de war. De verkiezingen hebben Italië bijna onregeerbaar gemaakt. De EU kijkt onthutst toe. De derde economie van Europa heeft een stabiele regering nodig. En, toch niet weer die malloot Berlusconi? In mei treedt president Napolitano af. Een nieuwe president moet worden gekozen door het parlement. Bijna geen doen met zo veel verdeeldheid.
De Romein maakt zich op voor nog een andere verkiezing. Wie wordt de nieuwe paus? Wanneer zien we witte rook?Witte rook zien we in ieder geval niet komende zaterdag. Zwarte rook verduistert dan de Romeinse hemel. Elk jaar op 9 maart parkeren Romeinen hun auto massaal bij de kerk Santa Francesca Romana, op het Forum Romanum, en geven het begrip verkeerschaos een diepere betekenis. Uit naam van de heilige Francesca Romana worden daar auto’s gezegend. Francesca (1384-1440) is de patrones van de automobilisten, omdat zij zich tijdens haar leven stipt hield aan de adviezen, lees verkeersregels, van haar engelbewaarder. Overigens beschermt zij alle gemotoriseerde verkeer, dus ook motorrijders en vliegeniers.

Misschien verklaart Francesca’s wakend oog het rijgedrag van Romeinen. Dat is berucht. Dubbel geparkeerde fiatjes. Navigeren op de claxon. Hard, brutaal, soms meedogenloos rijden.
Roekeloos optimistisch, zo bestuurt de Romein zijn auto. Hij is er heilig van overtuigd dat hij in het razende verkeer telkens de dans ontspringt. En dat hij altijd een plekje vindt om zijn auto even kwijt te kunnen. Hij weet dat zijn auto niets overkomt: die is gezegend.

Voetganger en oversteker moeten zien te overleven op dit raceparcours. Misschien kunnen in Rome ook voetgangers een patroon of patrones krijgen. Zodat ook zij gezegend over straat gaan.

Zal de pausmobiel zaterdag ook worden gezegend?