Marcel_bg.jpg

FotoDoucheGroenLinks heeft een bewogen tijd achter de rug, om het maar zacht uit te drukken. Femke Halsema weg, Jolande Sap nieuwe leider, tumult over de Kunduz-missie, Mariko Peters in opspraak, Tofik Dibi wil de plaats van Sap, rampzalige verkiezingsuitslag, Sap blijft, Sap toch weg, partijbestuur weg, Andrée van Es (onderzoekscommissie verkiezingsnederlaag) weg, Bram van Ojik opvolger Sap.Een partij die zo in de war is, moet zich naar Haags jargon ‘herbronnen’, haar ‘identiteit’ hervinden en zich opnieuw ‘profileren’.
Welnu, met dat profileren heeft GroenLinks een daverende start gemaakt. Niet met een nieuw, vernuftig zorgpremiestelsel. Niet met een toekomstbestendige taakomschrijving van onze krijgsmacht. Niet met nieuwe regels voor de asielzoekersproblematiek. Nee, GroenLinks wil dat we met zijn allen gaan doucheplassen. (Woord van 2013?)Een idee van GroenLinks-wethouder Bert Wassink, lazen we gisteren in de Volkskrant:
‘Zelf plast Bert Wassink al onder de douche: “De meerderheid van ons water wordt verbruikt onder de douche en bij het doorspoelen van de wc. Combineren scheelt een hele scheut schoon water en geld. Als 1 miljoen Nederlanders dagelijks een plas onder de douche doen, wordt jaarlijks 2 miljard liter water bespaard.” ’Volgens een opgevoerde deskundige is doucheplassen niet onhygiënisch omdat urine steriel is.

Wie voor het goede doel doucheplast, moet wel de tijd in de gaten houden:
‘Als een plas ongeveer 45 seconden duurt, zou die onder de douche met evenveel water gepaard gaan als op de wc. Om te besparen is het zaak dat de doucheplasser niet 45 seconden langer doucht.’

Ik zie meer mogelijkheden om water te besparen. U kunt onder de douche ook de afwas doen of sokken of ondergoed wassen. Niet combineren met plassen.
Ga met het hele gezin onder de douche. De plas de hele dag ophouden voor optimaal milieurendement. Misschien overschrijdt u met uw volle blaas dan wel de magische 45 seconden, maar daar bedenkt GroenLinks wel een compenserende maatregel voor.Ik denk niet dat ik progressief genoeg ben om douche te gaan plassen. Maar misschien denkt u er heel anders over. Laten we de wekelijkse politieke peiling van Maurice de Hond afwachten of doucheplassen GroenLinks stemmen oplevert.