Marcel_bg.jpg

FotoArtis2Oekraïne is eruit. De Oekraïners hebben het Maidanplein schoongeveegd en president Janoekovitsj afgezet. Dat vindt Poetin niet leuk. Groot voordeel voor hem is dat de Olympische Winterspelen zijn afgelopen en hij de handen weer vrij heeft om lukraak mensen te arresteren, acties tegen Oekraïne te bedenken en de gaskraan dicht te draaien. Vier jaar kan Poetin zijn gang gaan. In 2018 is het WK voetbal in Rusland en moet hij weer even een menselijk masker opzetten.


Ook Nederland is eruit. Het is gedaan met de recessie. De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Daar zijn kanttekeningen bij te maken: het aantal banen nam verder af en die 0,7 is geflatteerd, onder meer doordat een eenmalige financiële regeling de autoverkoop ineens flink deed stijgen. Maar een kniesoor die daarop let. Ik omhels Mark Rutte, hoewel ik nooit op hem heb gestemd en hij er ook niks aan kan doen dat het beter gaat.

Wie er niet uit zijn, zijn de economen. De ene ziet een opleving, de andere meent dat de barre tijden nog niet voorbij zijn en dat het ergste nog moet komen. Ook de economen omhels ik, ik hoop en verwacht dat ze elkaar flink blijven bestrijden. Ik hoop ook dat ik ze een tijd niet meer tegenkom op tv en in de krant, nooit geweten dat we er in Nederland zo veel hebben.

Wie er ook uit is, is de natuur. Planten en vogels zijn een maand te vroeg aan het werk gegaan, genoeg als ze hebben van duisternis en somberte. Ze hebben zelf het initiatief genomen het begin van de vreugde naar voren te halen. De gele kornoelje, het klein hoefblad, het speenkruid en het maarts viooltje staan al in bloei, ook heeft zich het fluitenkruid al aangediend.

Vogels gaan ‘s ochtends fluitend tekeer en beginnen als een razende nesten te bouwen, goed voor de vogeleconomie. De vogels laten hun consumentenvertrouwen zien.Ook ik ben eruit. Ik heb me voorgenomen niet meer naar economen te luisteren, maar te geloven wat me het best uitkomt.
Dierentuin Artis – met zijn vele vogels – heeft zijn naam ontleend aan de oude wijsheid ‘Natura Artis Magistra’. Letterlijke vertaling: ‘De natuur is de leermeesteres van de kunst’. Een vrijere vertaling voegt daar ‘en van de wetenschap’ aan toe. Op deze wetenschap verlaat ik me voortaan. Daarom verklaar ik de recessie officieel voor beëindigd.