Marcel_bg.jpg

FotoPaus1Witte rook. Habemus papam. En we noemen hem Franciscus.
Franciscus is Argentijn. De eerste paus van buiten Europa. Heel Latijns-Amerika is in rep en roer. Van Mexico tot Argentinië staan de straten nu nog vol. 

Europa is tevreden, het werd tijd voor een ander continent. Nergens heeft de katholieke kerk meer aanhangers dan in Zuid-Amerika.

Italië is tevreden. Geen Italiaan weliswaar, maar een Argentijn met Italiaanse ouders, die ‘sympathiek Italiaans’ spreekt. 

De aanwezigen op het Sint-Pietersplein waren tevreden. Wat een menselijke en aandoenlijke eerste woorden van de paus: ‘Broeders en zusters, goedenavond.’De progressieven zijn tevreden. De paus zal strijden voor sociale rechtvaardigheid. Omdat hij er enkele onversneden ouderwetse opvattingen op nahoudt, zijn ook de conservatieven tevreden.
De jezuïeten en franciscanen zijn tevreden. De eerste jezuïet die tot paus is gekozen, de eerste paus die Franciscus heet. Namens Franciscus van Assisi zal hij eenvoud en soberheid preken. Als lid van de jezuïetenorde, die niet altijd vies is geweest van pracht en praal, zal hij intellectuele diepgang tonen.
Zijn ook de homo’s tevreden? De nieuwe paus keurt homoseksualiteit af, maar ‘belangrijker vindt hij respect voor alle mensen’, schrijft de krant. Bovendien ‘kan zijn compassie het van zijn geloofsleer winnen’.De Nederlandse bisschoppen zijn tevreden. Zij zijn blij dat niet een Nederlander met deze loodzware taak is opgescheept. Kardinaal Simonis is tevreden, hij vindt dat de kardinalen hun keus snel hebben gemaakt.

Maxima is tevreden. De verkiezing leidt de aandacht even af van haar vader. De piloot Julio Poch is tevreden, misschien wacht hem in de Argentijnse euforie een mild vonnis.

Het Nederlandse onderwijs, dat de exacte vakken wil redden, is tevreden. De paus is scheikundige.

Carel Kraayenhof is tevreden. Misschien zit er voor hem weer een optreden in.

Tevreden is ook de Argentijnse voetbalbond. De paus is een groot voetballiefhebber. Het Argentijnse elftal mag volgend jaar op audiëntie en krijgt de pauselijke zegen. Messi en vrienden worden in 2014 wereldkampioen.En God? Hij zal ook tevreden zijn, volgens de schrijver Gerard Reve is Hij katholiek.