Marcel_bg.jpg

FotoBeatrix1Beatrix treedt af. Wat zal ik haar missen. En wat zal ik haar troonredes en kersttoespraken missen. Majesteit, beloof ons dat u na uw aftreden nog af en toe een toespraak houdt of een interview geeft.

Er is niemand met zo’n perfecte uitspraak als Beatrix. Een vorstelijke dictie. Alleen al daarom is zij de terechte koningin geweest. Beatrix is de enige in Nederland die alle letters van een woord uitspreekt. Inclusief de slot-n bij hele werkwoorden. Haar moeder Juliana was daar nog preciezer in. Omdat ik als jochie zelf koning wilde worden, imiteerde ik dat en moet ik ooit hebben geroepen: ‘Leven de koningin!’Beatrix zegt ‘ik aanvaard dit’ en niet ‘ikaanvaardit’. Bij haar hoor je of een woord op een ‘d’ of een ‘t’ eindigt. In een woord als ‘ambt’ laat ze heel subtiel een ‘b’ horen. Klinkers zijn bij haar klinkers, standvastig en karaktervol, en niet een oponthoud tussen medeklinkers.
Een onmenselijke taalkundige prestatie, dat krijgt alleen iemand voor elkaar die door een hogere macht boven ons is gesteld.

Beatrix heeft vlak bij ’t Gooi gewoond, maar is nooit bevattelijk geweest voor de ‘Gooise r’, die vooral vrouwelijk Nederland nog sneller overwoekert dan een moderne geslachtsziekte. Geslachtsziekte. Hoewel ik het Beatrix nooit heb horen uitspreken, ben ik ervan overtuigd dat zij de enige is die deze aandoening taalkundig tot een goed einde brengt, zonder hapering en stokken van het ritme. Dus geen ‘geslagsiekte’. Oefent u dat maar eens voor de spiegel zonder dat uw kaak in een kramp schiet.

Voor Willem-Alexander is het een onmogelijke opgave dezelfde perfectie te bereiken. Hij spreekt de woorden dan ook iets democratischer uit en laat de slot-n vaak achterwege. Enige vorstelijke taalkundige verloedering valt dus te vrezen.

Met koning Willem-Alexander verandert niet alleen de uitspraak maar ook de nationale feestdag: we gaan op 27 april Koningsdag vieren. Dat wordt wennen na die vele decennia Koninginnedag. Hoelang duurt het voordat iedereen Koningsdag zegt? Er zijn nog steeds mensen die het over de gulden hebben.

Ik denk dat Beatrix niet bang hoeft te zijn dat Koningsdag binnen afzienbare tijd vervangen wordt door Dag van de Republiek. Eergisteren zag ik op tv een paar zelfverklaarde republikeinen (Job Cohen, Jan Mulder). Zij wisten niet waar ze de complimenten voor Beatrix en familie vandaan moesten halen.
Met zulke republikeinen heeft het koningshuis geen monarchisten nodig.