Marcel_bg.jpg

downton-abbey

Eind juni zond de NCRV de eerste aflevering uit van Downton Abbey, een kostuumdrama zoals dat alleen uit Engeland kan komen. De serie speelt zich af in het fictieve Downton Abbey en volgt de levens van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden in de laatste twee jaren voor de Eerste Wereldoorlog. Voor de opnamen werd Highclere Castle in Hampshire gebruikt.

Downton Abbey is de duurste serie ooit gemaakt voor de Britse tv: de kosten liepen op tot zo’n een miljoen pond per aflevering. Over die kosten maakt men zich in Engeland niet druk. De serie is al aan vele landen verkocht.

Het Engelse publiek liep weg met Downton Abbey. Elke aflevering trok ongeveer twaalf miljoen kijkers. Daarmee overtroefde de serie het befaamde Brideshead Revisited uit de jaren tachtig.

Van het succes kijkt men niet op: de Engelsen smachten in deze barre economische tijden naar ouderwetse grandeur.
En die grandeur is er: het kasteel is vorstelijk, alles aan het interieur ademt klasse en chic. Over de acteerprestaties hoeft men in Engeland al helemaal niet in te zitten.

Bij een digitaal warenhuis is de dvd van de serie pas op 4 augustus beschikbaar. Toch staat op de website al een recensie van een Heer uit Leiden, die de serie blijkbaar al heeft gezien of bemachtigd. Helemaal zijn kopje thee, Downton Abbey:

Anglofielen en fans van monumentale kwaliteitsseries (…) kunnen zich eindelijk weer eens laven aan ongebreideld snobisme, jachtpartijen in rode jasjes, prachtige interieurs, verfijnde kleding, volgeladen bijzettafeltjes, prille romances, nichterige lakeien etc. Continu onderhoudend en afwisselend dramatisch/humoristisch/romantisch. Eindelijk weer eens een serie voor Mensen Met Smaak. Een genot voor een anglofiele Leidse jurist als ik.

Over afbakenen van de doelgroep gesproken. Ander publiek dan de kijkers die zich laven aan de Nederlandse hit Oh oh Cherso, zal deze anglofiel bedoelen.

Omdat ik een snobistische Nijmeegse neerlandicus ben, heb ik de serie alvast besteld.

Voor de enkele anglofiel die het is ontgaan: Downton Abbey, ‘s zaterdags om 20.10 uur op Nederland 2.