Marcel_bg.jpg

FotoZwijnNederlanders gaan niet altijd zorgvuldig om met dieren. Megastallen. Legbatterijen. Honden die voor de zomervakantie aan een boom worden gebonden.

Er zijn ook zonnige kanten. Poes en hond krijgen voor hun verjaardag een strikje om en een verwenhapje. Oude paarden worden na een hippische carrière vertroeteld en hoeven niet naar de slager. Nederland was het eerste land met een Partij voor de Dieren in het parlement. Maar misschien vindt u dat juist een veeg teken.Ook ons wild willen we goed behandelen. 
De Volkskrant schreef laatst over de ecoducten op de Veluwe. Veelbelovende initiatieven, die echter op typisch Nederlandse wijze hebben geleid tot een kolderieke brij van tegengestelde belangen en meningen.

(Over het Jac.P. Thijsse-ecoduct)
‘Het Jac.P. Thijsse-ecoduct over de A12 was eind vorig jaar klaar, maar herten en zwijnen zijn nog niet welkom.’(Faunapassage A348)
‘De faunapassage onder de A348 mag niet worden gebruikt door edelherten.’(Ecoduct Hulshorst)
‘Daar dreigt een afschot van edelherten. "Als we de hertenpopulatie niet beteugelen, ondervinden boeren aan de andere kant veel schade", aldus natuurgedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Anti-jachtorganisatie De Faunabescherming gruwt van dat afschot.’

(Ecoduct Tolhuis)
‘Edelherten die via de IJssel naar Duitsland willen, moeten nu veel noordelijker bij ecoduct Tolhuis de A50 kruisen. Daar mogen wel herten passeren, geen zwijnen.’(Verbinding Nationaal Park/Planken Wambuis)
‘Natuurmonumenten wil niet dat moeflons uit het Nationaal Park De Hoge Veluwe de overstap maken naar Planken Wambuis: daar zijn ze ongewilde exoten. Andersom wil het nationaal Park geen runderen of paarden van de buren: landbouwdieren horen niet in een natuurgebied.’

(Faunatunnel Rheden)

‘De faunatunnel bij Rheden was van belang voor de uitwisseling van Veluwse edelherten met herten uit het Reichswald. Maar boeren vreesden voor vraatschade. Ze kregen gelijk van de Raad van State. De faunatunnel wordt nu een snelweg voor dassen, vossen en hazelwormen.’

Fijn om te lezen dat we goed zijn voor onze hazelwormen.

Ik moest onwillekeurig denken aan Asterix en de Gothen. Daar wonen de West-Gothen in het oosten en de Oost-Gothen in het westen. Gevolg: veel geharrewar en vechtpartijen langs de grens.
Het verhaal eindigt als altijd, met Obelix, die een oneindig aantal zwijnen naar binnen werkt.