Marcel_bg.jpg

FotoDaVinciHet schilderij Salvator Mundi (De Verlosser van de Wereld) van Leonardo da Vinci heeft eergisteren bij Christie's in New York 339 miljoen euro opgebracht en is daarmee het duurste kunstwerk ooit. Het schilderij toont Christus, die de wereld zegent. Verkoper was de Russische rijkaard Dmitri Rybolovlev, die even wat extra centen nodig had. Zijn ex-vrouw wil 2,5 miljard euro alimentatie van hem.

Over De Verlosser van de Wereld zijn de meningen verdeeld. Het voldoet niet aan de kwaliteitsstandaard die je van Leonardo verwacht, meent hoogleraar en Da Vinci-kenner Michael Kwakkelstein. Ook Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, die net als Kwakkelstein het schilderij heeft gezien, sprak er deze week wat zuinig over.
Ik heb het schilderij natuurlijk niet in het echt gezien, maar ik vind het op de foto een formidabel stuk, alleen al omdat ik blij ben dat in Da Vinci’s tijd sommige kunststromingen nog niet bestonden en dat de grote meester de hoofdpersoon niet heeft afgebeeld met een kubistische kinnebak en twee neuzen.

De koper van De Verlosser van de Wereld is onbekend. Volgens sommigen een teken dat het schilderij in handen is gevallen van een particulier.
Nu wil het toeval dat vorige week het Louvre Abu Dhabi is geopend, een exuberante ‘dependance’ van het Parijse Louvre. Dat nieuwe museum, een ontwerp van de befaamde Franse architect Jean Nouvel, is een project van duizelingwekkende getallen. De bouw heeft 561 miljoen gekost, zeven keer zoveel als begroot. Voor 190 miljoen euro leent het Louvre Parijs de komende jaren kunst uit aan de Arabische naamgenoot. De Franse hulp bij het organiseren van exposities kost 195 miljoen. Franse musea die gaan samenwerken met het Louvre Abu Dhabi krijgen samen een vergoeding van 165 miljoen euro. Het ‘uitlenen’ van de naam Louvre kost 400 miljoen. Totale som: ruim anderhalf miljard euro.
Ook over het Louvre Abu Dhabi zijn de recensies niet eenduidig. De een vindt het een adembenemend monument, de ander een prijzig pretpark.

Wie er eenmaal binnen is, kan zich vergapen aan topkunst uit alle hoeken van de wereld, uit zo’n beetje alle perioden. Maar er ontbreekt één naam: Leonardo da Vinci, met zijn Mona Lisa de blikvanger van grote broer het Louvre Parijs. Ik zou het logisch vinden als het Louvre Abu Dhabi deze week heeft meegeboden voor De Verlosser van de Wereld.

Mocht een ander er met de buit vandoor zijn gegaan, dan vind ik dat niet slim van het Louvre Abu Dhabi en raad ik het museum aan het schilderij alsnog te kopen. Met een Da Vinci hoort Abu Dhabi er echt bij en maakt het goede sier bij kunstbobo’s en toeristen. Natuurlijk vraagt de koper van deze week wat meer dan hij heeft betaald, laten we zeggen een half miljard. Een fooi voor de sheiks van Abu Dhabi, die bij dit soort bedragen niet met de ogen knipperen. Zij kijken meewarig naar een arm land als Nederland, waar politici al een week bakkeleien over een luttele 1,4 miljard dividendbelasting.

Kopen. Een Louvre heeft een Da Vinci.