Marcel_bg.jpg

Foto KunstschaatsenSport en politiek hebben niets met elkaar te maken, hoor je nog weleens. De wens lijkt de vader van de gedachte, van het tegendeel zijn voorbeelden te over. Neem het gedoe bij Olympische Spelen. In 1980 boycotten de Verenigde Staten de Spelen in Moskou, de toenmalige Sovjet-Unie, waarop de Sovjets vier jaar later de Spelen van Los Angeles oversloegen. Tussen 1964 en 1988 mocht Zuid-Afrika niet aan de Olympische Spelen meedoen vanwege de apartheidspolitiek. Merkwaardig genoeg werd het wel toegelaten tot de Paralympische Spelen.

Of kijk naar het voetbal, de grootste sport ter wereld. In 1969 begonnen El Salvador en Honduras een heuse oorlog tegen elkaar, de vierdaagse voetbaloorlog. Dit gebeurde na kwalificatiewedstrijden tussen beide landen voor het WK in 1970.
In 2014 ontstond groot tumult bij de voetbalwedstrijd Servië-Albanië, toen een drone met de vlag van Groot-Albanië het stadion in vloog. Een politiek beladen kwestie voor de Serviërs. Die bestormden massaal het veld, de Albanese spelers moesten vluchten voor hun leven.

De Grote Leider van wat officieel de Democratische Volksrepubliek Korea heet, Kim Jong-un, hield onlangs zijn nieuwjaarstoespraak. Voorzien van een vers Noord-Koreaans opscheerkapsel vertrouwde hij de wereld toe dat hij een grote knop had, waarmee hij zijn vernietigende raketten helemaal naar de Grote Vijand kon sturen. De baas van die vijand, ook getooid met een opvallend kapsel, stoof als een dolle hond zijn mand uit en blafte dat hij een nóg grotere had die nóg verder kon. Als het niet zo ernstig was, zou je tegen de schooljuf zeggen: het speelkwartiertje is voorbij, roep de jongetjes maar weer binnen voor een leuke puzzel of een potje ganzenbord.

Maar Kim zei nog meer. Hij had goede woorden over voor buurman Zuid-Korea, riep op tot vrede en overwoog sporters te sturen naar de komende Winterspelen in Zuid-Korea. Zuid-Korea reageerde instemmend. Over een paar dagen komen Noord- en Zuid-Korea in de grensplaats Panmunjom bijeen voor overleg.
Op Kims woorden werd door andere landen sceptisch gereageerd. Noord-Korea zou Zuid-Korea en de VS uit elkaar proberen te drijven en tijd willen rekken om in alle rust zijn kernkoppen te verfijnen.
Aannemelijk, maar ik hoop dat de Noord-Koreanen meedoen aan de Winterspelen. Met vreedzame bedoelingen moet je toch ergens beginnen? Dan maar in de sport. 


Waarschijnlijk stuurt Noord-Korea een kunstschaatspaar, dat zich in september al voor de Spelen heeft geplaatst, op muziek van The Beatles. Ik weet niks van kunstschaatsen, maar als deze Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik het ijs opkomen zet ik de tv aan. Dat zal ook de Grote Leider van de Democratische Volksrepubliek Korea doen. Ik wens de Noord-Koreanen succes. Niet te veel, stel dat ze goud winnen en kameraard Kim dronken van vreugde per ongeluk op een zekere knop drukt.

Sport en politiek hebben alles met elkaar te maken.